N = numeroarvosana
S = suoritusmerkintä
Pakolliset opintojaksot
ET1 Minä ja hyvä elämä, 2 op
Opintojakson aikana perehdytään hyvän elämän osa-alueisiin ja pohditaan niiden vaikutuksia omiin identiteettivalintoihin. Opiskelija kehittää kykyään eritellä elämänkatsomukseensa vaikuttavia tekijöitä ja oppii erilaisista käsityksistä hyvästä elämästä ja niihin liittyvistä valinnoista. (N)
ET2 Minä ja yhteiskunta, 2 op
Opintojaksossa perehdytään yhteiskunnan rakenteisiin liittyviin tekijöihin, ihmisoikeuksiin ja yhteisöihin vaikuttaviin ilmiöihin, kuten ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. Opiskelija kehittää kykyään arvioida yhteiskunnallisia kysymyksiä kriittisesti ja pohdiskelee omaa asemaansa yksilönä länsimaisessa yhteiskunnassa. Opintojakso tukee opiskelijan valmiuksia pohtia yhteiskunnan osuutta hyvän elämän osana sekä miten yksilö voi vaikuttaa yhteisössä. (N)
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
ET3 Kulttuurit, 2 op
Opintojakso syventää opiskelijan ymmärrystä kulttuureista, niiden merkityksestä osana inhimillistä toimintaa ja kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta. Opiskelija perehtyy kulttuurintutkimuksen välineisiin ja teorioihin sekä tutkii maailman kulttuuriperintöä ja suomalaisen kulttuurin monimuotoisuutta. (N)
ET4 Katsomukset, 2 op
Opiskelija perehtyy erilaisiin katsomuksiin. Hän oppii jäsentelemään oman elämänkatsomuksensa rakentumista osana katsomusten historiallista kehitystä. Opintojakso tutustuttaa katsomusten historiaan ja tieteellisen maailmankuvan syntyprosessiin historian murroskohtien avulla. Opiskelija kehittää kykyjään arvioida katsomusten vaikutuksia yksilöiden ja yhteisöjen elämän- ja maailmankatsomuksiin. (N)
ET5 Uskonnot ja uskonnottomuus, 2 op
Opintojakso tarkastelee uskonnollisiin ja uskonnottomiin katsomuksiin liittyviä ilmiöitä ja niiden välisiä eroja. Opintojaksossa korostuvat suurten maailmanuskontojen tuntemus, katsomuksiin liittyvän käsitteistön tunteminen sekä uskonnollisuuden ja uskonnottomuuden tunnistaminen arkielämässä. Opintojakso opettaa ymmärtämään uskonnottomuuden ja uskonnollisuuden historiallisesti rakentuneina, monimuotoisina ja muuttuvina ilmiöinä, joilla on vahvat kulttuuriset ja yhteiskunnalliset merkitykset. (N)
ET6 Tulevaisuus, 2 op
Opintojaksossa tutustutaan tulevaisuuden skenaarioihin ja siihen, miten tulevaisuutta voidaan tutkia. Lähitulevaisuuden yhteiskunnallisista ja ympäristöllisistä ilmiöistä tarkastellaan muun muassa tekoälyn ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Opintojakson aikana opetellaan arvioimaan, kuinka yksilö ja yhteiskunta voivat vaikuttaa kestävällä toiminnalla paremman tulevaisuuden rakentamiseen. (N)