1. Opintojen ohjaus
2. Ryhmänohjaus
3. Erityisopettaja/erityinen tuki lukiossa
4. Opiskeluhuolto
5. Kouluterveydenhoito
6. Psykologi- ja kuraattoripalvelut
―
1. Opintojen ohjaus
Lukion opinto-ohjauksen tehtävänä on auttaa opiskelijaa lukio-opinnoissa ja antaa opiskelijalle tarvittavia valmiuksia hakeutua lukion jälkeiselle uravalinnalle. Opinto-ohjaus toteutetaan luokkaopiskeluna sekä pienryhmä- että yksilöohjauksena. Opintojen ohjaus muodostaa koko lukiokoulutuksen ajan kestävän jatkumon ja siihen osallistuu koko opettaja- ja ohjaushenkilöstö.
Opiskelijan oma ryhmänohjaaja on ns. lähiohjaaja, joka seuraa mm. opintojen etenemistä. Jokaisella on ryhmällä myös on ns. vastuu-opo. Opiskelija voi tehdä ajanvarauksen Wilmassa omalta opinto-ohjaajaltaan tai tulla ilman ajanvarausta keskustelemaan opinnoistaan.
Jokainen opettaja on opiskelijan ohjaaja oman oppiaineensa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.
Opinto-ohjaajat
- Tiina Mustonen, 24A, 24B, 23A, 23B, 22C, 22D, M-ryhmät
- Juha Hieta, 24C, 24D, 23C, 23D
- Hanne Uljonen, 22A, 22B
Opintosuunnitelma
Opiskelija laatii yhdessä opinto-ohjaajan ja ryhmänohjaajan kanssa itselleen opiskelusuunnitelman lukio-opintojen alussa ja sitä päivitetään opintojen aikana. Opiskelusuunnitelma tehdään osaksi opintosuunnitelmaa Wilmassa. Opintosuunnitelmaa täydennetään toisen ja kolmannen opintovuoden aikana ylioppilastutkintosuunnitelmalla sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelmalla.
OP1-kurssi suoritetaan osallistumalla ryhmänohjaustuokioihin koko lukion ajan.
OP2-kurssi suositellaan suoritettavaksi lähiopetuksena toisen opiskeluvuoden aikana.
Lukiokoulutuksen oppimäärän suorittaneella henkilöllä, joka ei ole saanut jatko-opiskelupaikkaa tutkintoon johtavassa koulutuksessa, on oikeus saada opintoihin hakeutumiseen ja urasuunnitelmiin liittyvää ohjausta oppimäärän suorittamisvuotta seuraavan vuoden aikana. Ohjauksesta vastaa koulutuksen järjestäjä, jonka oppilaitoksessa oppimäärä on suoritettu.
2. Ryhmänohjaus
Ryhmänohjaaja seuraa oman ryhmänsä opiskelijoiden opintojen edistymistä ja kurssivalintoja sekä puuttuu tarvittaessa ongelmiin. Ryhmänohjaajat pitävät mm. ryhmänohjaustuokioita, jolloin käsitellään ajankohtaisia kouluun ja opiskeluun liittyviä asioita. Ryhmänohjaus pidetään joka toinen torstai lounastunnin jälkeen ryhmänohjaajien luokissa. Kaikkien opiskelijoiden tulee olla mukana ryhmänohjauksessa.
Ryhmänohjaus on osa OP1-kurssia, joka suoritetaan kolmen vuoden aikana.
3. Erityisopettaja / erityinen tuki lukiossa
Opiskelijalla on oikeus saada tarvittaessa tukea lukio-opintoihinsa. Erityisopettajan tehtävänä on tukea opiskelijaa oppimiseen liittyvissä vaikeuksissa (esim. kielelliset vaikeudet kuten lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus eli lukivaikeus).
Lukion erityisopetus on ensisijaisesti pedagogista tukea, joka kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Erityisopettaja antaa yksilöohjausta, tekee oppimisvalmiuksia mittaavia testejä ja tukee opiskelussa. Hän myös opastaa mahdollisesti tarvittavien erityisjärjestelyjen anomisessa ylioppilaskirjoituksia varten.
Kaikki ensimmäisen opintovuoden opiskelijat testataan opintojen alussa ns. lukiseulalla. Mikäli tarvetta ilmenee, opiskelija ohjataan jatkoselvityksiin.
Erityisopettajana toimii Hanne Uljonen. Hänen vastaanottonsa on koulun 1. kerroksessa ja hän on tavattavissa ma-to.
4. Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollon tavoitteena on opiskelijan kaikinpuolinen hyvinvointi ja tasapainoinen kehitys. Lyseon opiskeluhuolto tukee opiskelijoiden koulunkäyntiä, oppimista ja kouluviihtyvyyttä, sekä huolehtii opiskelijoiden oikeusturvasta. Opiskeluhuollon lähtökohtana on luottamuksellisuus ja yksilön kunnioittaminen.
Lyseon opiskeluhuolto jaetaan kahteen ulottuvuuteen: yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimenpiteitä, joilla lyseossa edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat koko oppilaitoksen henkilöstö.
Lyseon yksilökohtainen opiskeluhuolto sisältää yksittäiselle opiskelijalle annettavia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, psykologi- ja kuraattoripalveluja, monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa sekä sosiaali- ja terveyspalveluja.
Lyseon opiskeluhuoltoa toteutetaan laadittujen opiskeluhuollon toimintamallien mukaisesti.
Yksilökohtaisen opiskeluhuollon lähtökohtana on varhainen puuttuminen.
Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa. Kuitenkin opiskelijan omat huomiot ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa. Huoltaja ei voi kieltää opiskelijaa saamasta opiskeluhuollon palveluja. (Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013).
5. Kouluterveydenhoito
Kouluterveydenhoitajan vastaanottotila on Luma-keskuksen tornissa 2. kerroksessa. Kouluterveydenhoitaja on tavattavissa 2-3 päivänä viikossa. Ajat ilmoitetaan Wilman tiedotteessa. Kouluterveydenhoitaja huolehtii terveystarkastuksista. Hänen puoleensa voit kääntyä myös, mikäli sairastut koulupäivän aikana.
Koulun lääkärinä toimii terveyskeskuksen lääkäri. Ajan koululääkärille voit tilata terveydenhoitajan kautta.
6. Psykologi- ja kuraattoripalvelut
Psykologille voi hakeutua esim. mielialapulmien, ahdistuneisuuden, uupumuksen, stressin, jännittämisen, erilaisten pelkojen, syömishäiriöiden, traumaattisten tapahtumien ja kriisien sekä oppimisvaikeuksien, keskittymisen ja tarkkaavaisuuden pulmien (psykologiset tutkimukset) vuoksi.
Psykologin vastaanottoajat ja -paikka ilmoitetaan lukukauden alussa.
Kuraattorille voi hakeutua opiskeluun ja koulun käymiseen liittyvissä asioissa (motivaatio hukassa, kiusaaminen ja poissaolot), kotiin ja muihin ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa (hankala kotitilanne, surua, jaksamisen ongelmia, yksinäisyyttä, hankaluudet ihmissuhteissa, elämänhallintaongelmat, raha- ja asuntohuolet) sekä vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvissä huolissa.
Kuraattorin vastaanottoajat ilmoitetaan lukukauden alussa. Tarvittaessa ajan voi varata Wilman kautta, soittamalla tai tekstiviestillä
Opinto-opas2024-202527.5.2024