Mitä laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa?
Oppivelvollisen tulee jatkaa opiskelua perusopetuksen päätyttyä. Jos oppivelvollinen ei saa opiskelupaikkaa, hänellä on velvollisuus hakeutua koulutukseen niin kauan, kunnes saa koulutuspaikan.
Oppivelvollisuuteen kuuluvien opintojen tulee edistyä opiskelusuunnitelman mukaisesti. Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on seurata opintojen edistymistä.
Oppivelvollinen on oikeutettu saamaan maksuttomasti kaiken materiaalin ja välineet opiskelua varten. Valinnaisissa opinnoissa osa materiaaleista voi olla omakustanteisia (esim. vanhojen tanssien puvut).
Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuude. Huoltaja, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö velvollisuutensa valvoa oppivelvollisuuden suorittamista, voidaan tuomita oppivelvollisen valvonnan laiminlyönnistä sakkoon.
Ketkä ovat oppivelvollisia?
Laajennettu oppivelvollisuus koskee vuonna 2021 tai sen jälkeen peruskouluopintonsa päättäviä, eli pääasiassa vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneitä nuoria.
Milloin oppivelvollisuus päättyy?
Oppivelvollisuus päättyy, kun oppivelvollinen täyttää 18 vuotta tai kun oppivelvollinen on tätä ennen hyväksytysti suorittanut lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.
Mihin saakka opintojen maksuttomuus jatkuu?
Oppivelvollisilla on oikeus maksuttomiin oppimateriaaleihin sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta, ellei hän tätä ennen saa toisen asteen tutkintoa suoritettua.
Mitä tapahtuu, jos opinnot eivät etene riittävästi?
Koulu pyrkii ohjauksella ja tukitoimilla varmistamaan opintojen riittävän etenemisen. Jos näistä huolimatta opinnot eivät etene riittävästi, otetaan yhteys oppivelvollisen huoltajaan. Tarvittaessa opiskelija ohjataan hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Voiko oppivelvollisuuden keskeyttää?
Oppivelvollisuuden suorittamisen voi keskeyttää tietyin perustein. Päätös keskeyttämisestä tehdään oppivelvollisen tai hänen huoltajansa hakemuksesta. Perusteita oppivelvollisuuden suorittamisen määräaikaiselle keskeyttämiselle ovat:
- oppivelvollisuuden suorittamisen estävä pitkäaikainen sairaus tai vamma
- raskaus- tai vanhempainvapaa
- tilapäinen ulkomailla oleskelu (esim. vaihto-opiskelu, perhe muuttaa tilapäisesti ulkomaille)
- elämäntilanteeseen liittyvä muu painava syy, joka estää oppivelvollisuuden suorittamisen
Oppivelvollisuuden suorittaminen keskeytetään pääsääntöisesti määräaikaisesti eli oppivelvollisuuden suorittamisen esteenä olevan olosuhteen arvioidun keston ajaksi. Määräaikaisen keskeyttämisen lähtökohtana on, että oppivelvollinen palaa jatkamaan opintojaan määräaikaisen keskeytymisen syyn päätyttyä tai poistuttua. Henkilön tilanne voidaan kuitenkin määräajan päätyttyä tarkastaa uudelleen, ja keskeytysjaksoa on myös mahdollista jatkaa, mikäli laissa säädetyt keskeyttämisen edellytykset täyttyvät. Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäminen ei pidennä oppivelvollisuusaikaa. Se pidentää kuitenkin maksuttomuuteen oikeuttavaa aikaa.
Oppivelvollisuuden suorittaminen voidaan keskeyttää toistaiseksi ainoastaan silloin, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä. Oppivelvollisuuden keskeyttämistä koskeva päätös voidaan tehdä vain oppivelvollisen tai hänen laillisen edustajansa hakemuksesta ja säädettyjen edellytysten täyttyessä. Viranomaisaloitteisesti oppivelvollisuutta ei voi keskeyttää.
Miten haen oppivelvollisuuden keskeyttämistä?
Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämistä haetaan koulutuksen järjestäjältä. Koulumme opinto-ohjaajat ohjeistavat menettelyssä.
Mitä tapahtuu, jos lopetan opinnot ilman perusteltua syytä?
Jos oppivelvollinen nuori on aikeissa lopettaa opintonsa, koulu selvittää yhdessä oppivelvollisen ja hänen huoltajansa kanssa mahdollisuudet suorittaa opintoja muussa oppimisympäristössä tai mahdollisuudet hakeutua muuhun koulutukseen. Tarvittaessa vaihtoehdot selvitetään yhteistyössä toisen oppilaitoksen kanssa. Koulu selvittää lisäksi oppivelvollisen saamien tukitoimien riittävyyden sekä tarvittaessa ohjaa hänet hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Jos oppivelvollinen opiskelija itse ilmoittaa eroavansa oppilaitoksesta eli keskeyttävänsä opinnot, eroamispäätöstä ei voida tehdä ennen kuin oppivelvollinen on osoittanut, että hänellä on uusi opiskelupaikka.
Jos oppivelvollinen keskeyttää opintonsa ilman perusteltua syytä, eikä hänellä on opiskelupaikkaa toisessa oppilaitoksessa, hänet katsotaan eronneeksi kuukauden kuluessa siitä, kun hän on viimeisen kerran osallistunut opetukseen. Tämän jälkeen nuoren ohjaus- ja valvontavastuu siirtyy oppivelvollisen asuinkunnalle. Asuinkunnan tehtävänä on selvittää nuoren kokonaistilannetta ja tuen tarvetta yhdessä oppivelvollisen ja tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan kanssa. Asuinkunta ohjaa oppivelvollista hakeutumaan hänelle soveltuvaan koulutukseen ja tarvittaessa muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin. Oppivelvollisille osoitetaan viime sijassa opiskelupaikka valmentavassa koulutuksessa, jos hän ei vapaaehtoisesti hakeudu toisen asteen koulutukseen.
Lisätietoa:
– Iisalmen lyseon opinto-ohjaajat
– Iisalmen kaupungin oppivelvollisuusasiantuntija Kirsi Vaistela, kirsi.vaistela@iisalmi.fi, 040 614 9796