Tekoälyn hyödyntäminen lyseossa

Kirjautuminen

Ii­sal­men ly­se­on tun­nuk­sia saa käyt­tää vain or­ga­ni­saa­ti­on hy­väk­sy­mis­sä so­vel­luk­sis­sa. Myös omien tun­nus­ten käy­tös­sä kan­nat­taa aina ot­taa huo­mi­oon tie­to­suo­ja­peri­aat­teet.

Muis­ta myös nou­dat­taa so­vel­lu­tus­ten ikä­ra­jo­ja. Teko­äly­oh­jel­mien ala­ikä­raja on usein vain 13, mut­ta nii­den käyt­tö vaa­ti so­pi­muk­sen te­ke­mis­tä, jo­hon ala­i­käi­sel­lä ei ole oi­keut­ta. Alle 18-vuo­ti­ail­la tu­lee siis olla huol­ta­jan lupa nii­den käyt­töön. Oppi­lai­tok­sel­la ei ole yh­teis­tä me­net­te­lyä lu­van ky­sy­mi­sek­si, jo­ten jo­kai­sen ala­i­käi­sen tu­lee huo­leh­tia asi­as­ta yh­des­sä huol­ta­jien kans­sa.

Huo­mi­oi myös, että osa alus­tois­ta on mak­sul­li­sia, eikä kou­lu ole vas­tuus­sa niis­tä tu­le­vis­ta las­kuis­ta.

Tekoälyn käyttö opintojaksoilla

Voit käyt­tää teko­älyä opin­toi­hin liit­ty­viin teh­tä­viin tai kurs­si­työ­hö­si vain, jos opin­to­jak­son opet­ta­ja an­taa sii­hen lu­van.

Mi­kä­li opis­ke­li­ja jää kiin­ni teko­älyn käy­tös­tä teh­tä­vis­sä, jois­sa se on kiel­let­tyä, so­vel­le­taan hä­neen oppi­lai­tok­sen vilp­pi­sään­nös­töä.

Suo­ri­tus voi­daan to­de­ta vil­pil­li­ses­ti teh­dyk­si, jos se on riit­tä­väl­lä to­den­nä­köi­syy­del­lä teko­älyn te­ke­mä tai teko­älyn käyt­töä ei ole il­mais­tu tai sii­hen ei olla vii­tat­tu oi­ke­al­la ta­val­la.

Jos opet­ta­ja epäi­lee teko­älyn vil­pil­lis­tä käyt­töä opin­to­jak­sol­laan hän voi jär­jes­tää eri­lai­sen ta­van opis­ke­li­jal­le to­den­taa osaa­mis­ta, jos­sa teko­älyä ei voi käyt­tää. Jos opis­ke­li­ja kiel­täy­tyy vaih­to­eh­toi­ses­ta osaa­mi­sen to­den­ta­mi­ses­ta, nou­da­te­taan oppi­lai­tok­sen vilp­pi­me­net­te­lyä.

Ilmoitusvelvollisuus ja vastuu

Il­moi­ta aina, jos käy­tät teko­älyä teh­tä­vis­sä­si, ja mer­kit­se sel­ke­äs­ti, mitä osia työs­tä teko­äly on tuot­ta­nut.  Li­sää viit­tei­siin teko­äly­mal­lin tai pal­ve­lun nimi, päi­vä­mää­rä ja mil­loin si­säl­tö on luo­tu.

Ylei­nen ohje teko­älyn käy­tön viit­taa­mi­seen voi olla esi­mer­kik­si seu­raa­van­lai­nen: Mic­ro­soft Co­pi­lot. Käy­tet­ty es­seen suun­nit­te­lu­työ­hön.  Ke­hot­teet ”Mis­tä eri näkö­kul­mis­ta voi­sin tar­kas­tel­la hy­vin­voin­ti­val­ti­on on­gel­mia?” ja ”Mil­lai­nen on hyvä yh­teis­kun­ta­opin es­seen ra­ken­ne?”. ChatGPT4. Vii­tat­tu 17.6.2024. Saa­ta­vis­sa https://co­pi­lot.mic­ro­soft.com/.

Opis­ke­li­ja on aina itse vas­tuus­sa pa­laut­ta­man­sa teks­tin tai muun ma­te­ri­aa­lin si­säl­lös­tä.

Tietosuoja ja tekijänoikeudet

Hen­ki­lö­koh­tais­ten tun­nis­te­tie­to­jen (omat ja mui­den hen­ki­löi­den tie­dot) tai muun luot­ta­muk­sel­li­sen ma­te­ri­aa­lin sekä ma­te­ri­aa­lin, jo­hon käyt­tä­jäl­lä ei ole te­ki­jän­oi­keut­ta (esim. oppi­kir­jo­jen si­säl­tö­jen) kä­sit­te­ly jul­kis­ten teko­äly­pal­ve­lu­jen kes­kus­te­luis­sa on kiel­let­ty.

Huo­mi­oi, että il­mai­set pal­ve­lut voi­vat käyt­tää an­ta­maa­si ma­te­ri­aa­lia teko­älyn ke­hit­tä­mi­seen. Teko­äly­so­vel­lu­tuk­set tal­len­ta­vat tie­to­ja käyt­tä­jis­tä. Tal­len­ne­tut tie­dot voi­vat si­jai­ta EU-ETA-alu­een ulko­puo­lel­la eikä niis­sä vält­tä­mät­tä nou­da­te­ta EU:n tie­to­suo­ja-ase­tus­ta (GDPR).

Eettinen käyttö

Käy­tä teko­älyä eet­ti­ses­ti ja kriit­ti­ses­ti. Var­mis­ta tie­don oi­keel­li­suus luo­tet­ta­vis­ta läh­teis­tä ja ole tie­toi­nen sii­tä, mitä teko­äly ei ker­ro tai ky­ke­ne te­ke­mään.

Oppi­lai­tok­sen tie­to­hal­lin­to, ke­hit­tä­mis­ryh­mä, reh­to­ri tai tie­to­tek­niik­ka­tii­mi voi­vat an­taa lisä­oh­jei­ta ja lin­jauk­sia teko­älyn käy­tös­tä, seu­raa näi­tä oh­jei­ta.

Opin­to-opas2024-202527.5.2024