Tekoälyn hyödyntäminen lyseossa
Kirjautuminen
Iisalmen lyseon tunnuksia saa käyttää vain organisaation hyväksymissä sovelluksissa. Myös omien tunnusten käytössä kannattaa aina ottaa huomioon tietosuojaperiaatteet.
Muista myös noudattaa sovellutusten ikärajoja. Tekoälyohjelmien alaikäraja on usein vain 13, mutta niiden käyttö vaati sopimuksen tekemistä, johon alaikäisellä ei ole oikeutta. Alle 18-vuotiailla tulee siis olla huoltajan lupa niiden käyttöön. Oppilaitoksella ei ole yhteistä menettelyä luvan kysymiseksi, joten jokaisen alaikäisen tulee huolehtia asiasta yhdessä huoltajien kanssa.
Huomioi myös, että osa alustoista on maksullisia, eikä koulu ole vastuussa niistä tulevista laskuista.
Tekoälyn käyttö opintojaksoilla
Voit käyttää tekoälyä opintoihin liittyviin tehtäviin tai kurssityöhösi vain, jos opintojakson opettaja antaa siihen luvan.
Mikäli opiskelija jää kiinni tekoälyn käytöstä tehtävissä, joissa se on kiellettyä, sovelletaan häneen oppilaitoksen vilppisäännöstöä.
Suoritus voidaan todeta vilpillisesti tehdyksi, jos se on riittävällä todennäköisyydellä tekoälyn tekemä tai tekoälyn käyttöä ei ole ilmaistu tai siihen ei olla viitattu oikealla tavalla.
Jos opettaja epäilee tekoälyn vilpillistä käyttöä opintojaksollaan hän voi järjestää erilaisen tavan opiskelijalle todentaa osaamista, jossa tekoälyä ei voi käyttää. Jos opiskelija kieltäytyy vaihtoehtoisesta osaamisen todentamisesta, noudatetaan oppilaitoksen vilppimenettelyä.
Ilmoitusvelvollisuus ja vastuu
Ilmoita aina, jos käytät tekoälyä tehtävissäsi, ja merkitse selkeästi, mitä osia työstä tekoäly on tuottanut. Lisää viitteisiin tekoälymallin tai palvelun nimi, päivämäärä ja milloin sisältö on luotu.
Yleinen ohje tekoälyn käytön viittaamiseen voi olla esimerkiksi seuraavanlainen: Microsoft Copilot. Käytetty esseen suunnittelutyöhön. Kehotteet ”Mistä eri näkökulmista voisin tarkastella hyvinvointivaltion ongelmia?” ja ”Millainen on hyvä yhteiskuntaopin esseen rakenne?”. ChatGPT4. Viitattu 17.6.2024. Saatavissa https://copilot.microsoft.com/.
Opiskelija on aina itse vastuussa palauttamansa tekstin tai muun materiaalin sisällöstä.
Tietosuoja ja tekijänoikeudet
Henkilökohtaisten tunnistetietojen (omat ja muiden henkilöiden tiedot) tai muun luottamuksellisen materiaalin sekä materiaalin, johon käyttäjällä ei ole tekijänoikeutta (esim. oppikirjojen sisältöjen) käsittely julkisten tekoälypalvelujen keskusteluissa on kielletty.
Huomioi, että ilmaiset palvelut voivat käyttää antamaasi materiaalia tekoälyn kehittämiseen. Tekoälysovellutukset tallentavat tietoja käyttäjistä. Tallennetut tiedot voivat sijaita EU-ETA-alueen ulkopuolella eikä niissä välttämättä noudateta EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR).
Eettinen käyttö
Käytä tekoälyä eettisesti ja kriittisesti. Varmista tiedon oikeellisuus luotettavista lähteistä ja ole tietoinen siitä, mitä tekoäly ei kerro tai kykene tekemään.
Oppilaitoksen tietohallinto, kehittämisryhmä, rehtori tai tietotekniikkatiimi voivat antaa lisäohjeita ja linjauksia tekoälyn käytöstä, seuraa näitä ohjeita.