Oppimisen tuki lyseossa
Tuki opinnoissa, tuki ylioppilaskokeissa, erityisopetus
Oppimisen tuki tarkoittaa tukiopetusta, ohjausta ja muita tukitoimia, jotka suunnataan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tuen tavoitteena on mahdollistaa lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon suorittaminen opiskelijan edellytysten mukaisesti.
Tuen tarvetta arvioidaan opintojen alussa ja koko ajan opintojen edetessä. Tuen tarve ja tukimuodot kirjataan opiskelijan pyynnöstä hänen henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa.
1. Kaikille annettava tuki
Lähtötasotestit: Lukion alussa kaikki opiskelijat osallistuvat matematiikkatestiin ja lukiseulaan. Testeistä saatavaa tietoa hyödynnetään opiskelijan tukitoimia suunniteltaessa. Tarpeen mukaan opiskelija ohjataan yksilöllisiin testeihin.
Tukipajat: Tukipajat ovat viikoittain toteutettavia työpajoja, joissa opiskelija voi saada apua oppimiseen ja tehtävien tekemiseen. Opiskelija voi kerrata tukipajassa vaikeaksi koettua sisältöä ja saada tukea läksyjen tekemiseen. Osa tukipajoista on kaikille avoimia, osa on kohdennettuja niille, joilla on haasteita tietyissä aineissa.
Tukiopetus: Opiskelijalla on oikeus tukiopetukseen, jos hänellä on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan. Tukiopetusta voidaan antaa myös opiskelijalle, joka on jäänyt tilapäisesti jälkeen opinnoissaan tai tarvitsee muusta syystä tukea ja ohjausta lukio-opintoihin. Tukiopetusta voidaan antaa yksilöllisesti tai pienessä ryhmässä.
Aloite tukiopetukseen voi tulla opiskelijalta, huoltajalta tai opettajalta.
2. Tuki opintojakson aikana
Opintojakson alkaessa opettaja tiedottaa oppiaineensa opiskelun tuen vaihtoehdoista ja auttaa opiskelijaa oppiaineensa oppimaan oppimisen taitojen kehittymisessä.
Opettaja havainnoi oppituntiensa aikana ilmenevää tuen tarvetta. Jos tuen tarvetta ilmenee, opettaja tarjoaa aktiivisesti tukiopetusta. Tukiopetuksen lähtökohtana on ennalta ehkäistä myöhemmin opinnoissa mahdollisesti eteen tulevia ongelmia.
Joka jaksossa opintojen tukena tarjotaan tukipajoja. Tukipajat ovat matalan kynnyksen oppimisen tukea, jossa eri aineiden opettajat tarjoavat monipuolisia tuen keinoja opintojen etenemiseksi.
Matematiikassa ja ruotsin ja englannin kielissä on opintojen alussa lisätunteja, joiden avulla vahvistetaan opiskelijoiden perustaitoja kyseisissä oppiaineissa.
Erityisopettaja on tarvittaessa mukana oppitunneilla. Hän konsultoi tarvittaessa aineenopettajia oppimisen tuen järjestämisessä. Tämän lisäksi opiskelijoiden on mahdollista varata henkilökohtaisia aikoja erityisopettajalle.
Opinto-ohjaajat antavat opiskelijoille tukea ja ohjausta lukio-opintojen suorittamiseksi. Lisäksi opiskelijoiden tukena ovat opiskeluhuollon palveluja tarjoavat asiantuntijat.
Aineenopettajan tarjoamat tukitoimet
- tukiopetus
- lisäaikaa tehtävien palauttamiseen
- lisäaikaa kokeeseen
- valmiit muistiinpanot
- äänitiedostojen käyttö
- istumapaikka oppitunnilla
- keskittymisen apuvälineet
- alkuun auttaminen
- vaihtoehtoiset tavat esiintymiselle
- selkeät ja tarkistettavissa olevat ohjeet
- opiskelutekniikoiden opettaminen
3. Erityisopettajan antama tuki
Erityisopettaja on erikoistunut tukemaan opiskelijoita, joilla on oppimisvaikeuksia, keskittymisvaikeuksia tai muita erityisen tuen tarpeita.
Erityisopettaja
- keskustelee opiskelijan kanssa tuen tarpeista ja konsultoi opettajia niistä
- suunnittelee yhteistyössä opettajien kanssa opiskelijan tarpeiden mukaisia osaamisen osoittamisen tapoja ja erityisjärjestelyjä
- opettaa opiskelua tukevia keinoja (mm. opiskelutekniikat, aikatauluttaminen, työn kohdentaminen, eriytetyt tehtävät, oman tavoitearvosanan mukainen opiskelu)
- arvioi yo-tutkinnon erityisjärjestelyjen tarpeen, ohjaa tarvittavien lausuntojen hankkimisessa ja erityisjärjestelyjen hakemisessa ylioppilastutkinnon kokeita varten
Päätös varsinaisesta erityisopetuksesta
Jos oppimäärän suorittaminen vaikeutuu todennettujen oppimisvaikeuksien tai muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi eikä normaali oppimisen tuki (mm. tukiopetus) riitä, selvitetään, tulisiko opiskelijalle antaa varsinaista erityisopetusta. Opiskelija tai huoltaja voi olla aloitteellinen selvityksen käynnistämisessä.
Erityisopetuksen antamisesta tehdään hallinnnollinen päätös. Päätöksen tekee rehtori. Opiskelijaa ja tämän huoltajaa kuullaan ennen päätöksen tekemistä. Jos oppivelvollisella on päätös erityisestä tuesta perusopetuksen päättyessä, arvioidaan opintojen alussa opiskelijan erityisopetuksen tarve lukiossa.
Opiskelijan pyynnöstä päätös erityisopetuksesta kirjataan hänen opintosuunnitelmaansa.
4. Tuki ylioppilaskokeissa
Ylioppilastutkinnossa voidaan huomioida seuraavat koesuoritusta heikentävät syyt:
- sairaus tai vamma
- lukemisen ja/tai kirjoittamisen erityisvaikeus
- erityisen vaikea elämäntilanne
- vieraskielisen kokelaan opetuskielen puutteellinen hallinta
Erityisjärjestelyjen hakeminen
- Lukiot hoitavat hakemisen yhdessä kokelaan kanssa eli lukiolaisen kannattaa keskustella asiasta opinto-ohjaajan, erityisopettajan tai rehtorin kanssa.
- Hakemus tehdään viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu tutkintoon ensimmäisen kerran. Sen voi tehdä myös kesken tutkinnon, mikäli tarve ilmenee tutkinnon aloittamisen jälkeen.
- Opiskelijalle pyritään löytämään tilanteeseen sopivia erityisjärjestelyitä ja niitä pyritään harjoittelemaan jo lukio-opintojen aikana.
- Rehtori voi tehdä myös pikaisia erityisjärjestelyjä koepäivinä esimerkiksi äkillisen sairastumisen vuoksi.
- Hakemukseen tarvitaan aina lukion lausunto. Joissakin tapauksissa myös lääkärinlausunto on pakollinen.
Mitä erityisjärjestelyjä on mahdollisuus saada?
- lisäaika kokeen suorittamiseen, + 2 tuntia
- erillinen pienryhmätila (voi olla sermein muusta salista eristetty tila)
- lepäämiseen tarkoitettu tila
- oikeus suurentaa kirjasinkokoa tai käyttää suurempaa näyttöä
- näkövammaisen apuvälineillä suoritettava koe
- ääniaineistoiltaan rajoitettu koe
- avustajan käyttö