PERIODI / JAKSO
Lyseon lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin (jaksoon). Kussakin periodissa opiskelijalla on vain niiden aineiden opintojaksoja, jotka hän on valinnut.
PERIODI-/ JAKSOARVIOINTI
Periodissa opiskeltujen opintojen arviointi on nähtävissä Wilmassa 1–2 viikon kuluttua periodin päättymisestä.
PÄÄTTÖVIIKKO
Jaksossa opiskeltujen aineiden kokeita tai muita päättötehtäviä suoritetaan periodin loppuun sijoitetulla päättöviikolla.
KOROTUSKOE
Korotuskokeessa voi korottaa hyväksytysti suoritetun opintojakson arvosanaa. Korotuskoe järjestetään kerran lukuvuodessa ja tällöin saa tehdä enintään yhden opintojakson kokeen.
OPINTOJAKSO / KURSSI
Lukion oppiaineet on jaettu opintojaksoihin. Opintojaksojen laajuus vaihtelee 1–3 opintopisteeseen. Opintojaksoihin voi kuulua myös itsenäistä työskentelyä tai se voidaan suorittaa täysin itsenäisesti (opetukseen osallistumatta).
OPINTOPISTE
Moduulien ja opintojaksojen laajuus ilmaistaan opintopisteinä. Yksi opintopiste sisältää opetusta 855 minuuttia (=19 x 45 min). Lukion oppimäärä sisältää vähintään 150 opintopistettä.
MODUULI
Opintojakso voi sisältää moduuleja yhdestä tai useammasta oppiaineesta ja näitä moduuleja voi olla yksi tai useampi. Moduulien laajuus vaihtelee 1–3 opintopisteeseen.
OPINTOTARJOTIN
Kaikki koulussa lukuvuoden aikana opetettavat opintojaksot käyvät ilmi opintotarjottimesta. Opintotarjottimelta opiskelija valitsee ne opintojaksot, jotka hän aikoo lukuvuoden aikana suorittaa opetukseen osallistuen.
LUKION OPPIMÄÄRÄ
Lukion oppimäärä on suoritettu, kun opiskelija on koulun antamien suoritusehtojen mukaan suorittanut vähintään 150 opintopistettä.
LUOKATTOMUUS
Luokattomassa lukiossa ei ole kiinteitä opetusryhmiä vaan ne vaihtuvat jaksoittain opiskelijan valintojen mukaan.
OHJAUSRYHMÄ
Opiskelijat jaetaan vuosikursseittain ohjausryhmiin. Ohjausryhmä kokoontuu yhteen ryhmänohjaustuokiossa. Lyseossa ohjausryhmät nimetään aloitusvuoden mukaan.
OPETUSSUUNNITELMA
Valtakunnallisesti hyväksyttyjen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta kukin lukio laatii oman opetussuunnitelmansa. Opetussuunnitelmassa määritellään opetettavat opintojaksot. Opetussuunnitelma antaa suunnan myös koulun muulle toiminnalle.
HOPS
Jokainen lukiolainen laatii itselleen oman henkilökohtaisen opintosuunnitelman lukioajaksi. Suunnitelmaa päivitetään opintojen aikana.
OPPIMÄÄRÄ
Opiskelijan oppimäärä koostuu hänen lukiossa suorittamistaan pakollisista sekä valtakunnallisista ja koulukohtaisista opinnoista. Koulukohtaisista opinnoista oppimäärään lasketaan ainoastaan hyväksytysti suoritetut opintojaksot. Myös itsenäisesti opiskellut opintojaksot tulee suorittaa hyväksytysti, jotta ne voidaan lukea oppimäärään.
PALKKI
Opintotarjottimen vaakarivit muodostavat palkkeja, joita lyseossa on 7–8. Samalla palkilla olevat opintojaksot opetetaan samaan aikaan, eri luokissa. Opetusaika selviää tuntikaaviosta.
PÄÄTTÖTODISTUS
Päättötodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut kaikki opiskeluohjelmaansa kuuluvat opintojaksot koulun antamien suoritusohjeiden mukaan.
PÄÄTTÖARVOSANA
Kunkin oppiaineen päättöarvosana muodostuu valtakunnallisten pakollisten ja valinnaisien suoritettujen opintojaksojen arvosanojen keskiarvon mukaan. Päättöarvosanaa voi yrittää korottaa kerran suullisissa kuulusteluissa ennen ylioppilaskirjoituksia tai niiden jälkeen.
RYHMÄNOHJAAJA
Opettaja, joka toimii oman ohjausryhmänsä lähiohjaajana.
RYHMÄNOHJAUSTUOKIO
Ohjausryhmä kokoontuu aika ajoin ryhmänohjaustuokioihin ryhmänohjaajansa johdolla. Kokoontumisajat on merkitty työjärjestykseen Wilmassa. Opiskelijoilla on läsnäolovelvollisuus ro-tuokioissa.
RÄSTIKOE
Lyseossa järjestetään lukuvuodessa viisi rästikoetilaisuutta, joissa on mahdollista korottaa hylättyä arvosanaa (4 tai H-merkintä) sekä suorittaa itsenäisesti opiskeltujen opintojaksojen kokeita ja muita puuttuvia kokeita. Jos opiskelija on sairauden tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi poissa päättöviikon kokeesta, hän voi suorittaa kokeen rästikoepäivänä. Tästä menettelystä opiskelijan on sovittava erikseen aineenopettajan kanssa.
TEHOPREPPAUS
Ylioppilaskokeiden edellä järjestetään opiskelijoiden kysynnän mukaan tehopreppauksia, joiden kesto on kolme tuntia. Tehopreppauksissa kerrataan tärkeitä oppiaineiden sisältöjä. Opiskelijat ilmoittautuvat preppauksiin Wilman kautta.
TENTTI
Ylioppilaskirjoituksien jälkeen opiskelijan pyynnöstä toteutettava suullinen kuulustelu, jossa kokelas voi yrittää korottaa oppiaineen päättöarvosanaa. Tentti voi sisältää kirjallisen osion.
TUNTIKAAVIO
Tuntikaavio kertoo milloin mikäkin oppitunti pidetään. Sijoittamalla palkeittain valitsemansa oppiaineiden opintojaksot tuntikaavioon syntyy opiskelijan viikoittainen työjärjestys.
YLIOPPILASTUTKINTO
Lukion päättötutkinto, johon osallistuu suurin osa lukion päättävistä.
WILMA
Lyseon hallinto-ohjelmaan integroitu www-liittymä, jonka kautta opiskelijat voivat nähdä omat työjärjestyksensä ja suoritustietonsa, ja tarvittaessa tulostaa ne. Myös opinto-ohjelman muuttaminen sekä tentteihin ja ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen tapahtuvat helpoimmin Wilman kautta. Wilmaan löytyy linkki koulun kotisivulta.
Opinto-opas2024-202527.5.2024