Poissaolot
Poissaolot, poissaolorajat, myöhästymiset, opinnoista vapaa periodi, eronneeksi katsominen
Lukiolain 30§ mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta.
Turhia poissaoloja kannattaa välttää monestakin syystä:
- Oppitunnit rakentuvat usein edellisten päälle, joten poissaoloista johtuvat aukot voivat haitata kokonaisuuden ymmärtämistä.
- Lukio-opinnot etenevät suhteellisen nopeasti, ja poissaolot voivat johtaa tehtävien ja läksyjen kasaantumiseen, mikä lisää helposti stressiä ja heikentää suorituksia.
- Poissaolot voivat vaikuttaa arvosanoihin, jos opiskelija ei pysty osallistumaan kaikkiin arvioitaviin tehtäviin ja kokeisiin.
- Säännöllinen osallistuminen oppitunneille kehittää opiskelutaitoja, kuten ajanhallintaa, itseohjautuvuutta ja organisointikykyä.
- Oppitunnit tarjoavat mahdollisuuden harjoitella vuorovaikutustaitoja, kuten ryhmätyöskentelyä, keskusteluja ja esitelmiä, jotka ovat tärkeitä sekä lukiossa että myöhemmin työelämässä.
- Säännöllinen läsnäolo auttaa rakentamaan ja ylläpitämään kaverisuhteita, jotka voivat tarjota tukea ja motivaatiota opiskeluun.
- Aktiivinen osallistuminen kouluyhteisön toimintaan edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja parantaa opiskelumotivaatiota.
- Säännöllinen osallistuminen opetukseen valmistaa opiskelijoita jatko-opintoihin ja työelämään, joissa vastuullisuus ja sitoutuminen ovat keskeisiä taitoja.
- Yhteiskunnassa ja työelämässä on odotuksia ja tavoitteita, joihin valmistaudutaan koulussa. Poissaolojen välttäminen auttaa opiskelijoita kehittämään kurinalaisuutta ja vastuuntuntoa.
- Säännöllinen osallistuminen mahdollistaa jatkuvan vuorovaikutuksen opettajien kanssa, mikä parantaa mahdollisuuksia saada apua ja tukea tarvittaessa.
- Vaikka oppimateriaalit saattavat olla saatavilla kirjoissa tai verkossa, opettajien tarjoamat selitykset ja keskustelut ovat usein korvaamattomia ymmärryksen syventämisessä
Poissaololuokitus
1) Poissaolo etukäteen anotulla ja myönnetyllä luvalla
Opiskelija/huoltaja voi anoa poissaololupaa opettajalta (yksittäinen oppitunti), ryhmänohjaajalta (1-5 koulupäivää) tai rehtorilta (poissaolo yli viisi koulupäivää). Anomuksesta vapaata voidaan myöntää esimerkiksi perhematkaan, lähiomaisen perhetapahtumaan, kilpailumatkaan tai valmennusleiriin. Vapaata ei myönnetä opiskelijan omaan lomamatkaan, työssäkäyntiin, työhaastatteluun, urheilu- tai soittoharjoituksiin eikä autokoulun tunteihin. Perhematkaan voidaan myöntää vapaata enintään viikoksi lukuvuodessa. Perhevapaata ei myönnetä päättöviikolle.
Poissaoloanomus tehdään Wilmassa Hakemukset ja päätökset -välilehdellä. Myönnetty poissaolo näkyy Wilmassa kaikille opettajille, joiden opetusryhmässä opiskelija on.
2) Poissaolo sairauden tai muun ennakoimattoman pakottavan syyn vuoksi
Poissaolosta tulee ilmoittaa koululle etukäteen koulupäivän aamuna tai edeltävänä iltana. Ilmoituksen tekee alaikäisen osalta huoltaja Wilman huoltajaliittymässä. Täysi-ikäiset opiskelijat voivat ilmoittaa itse sairauspoissaolonsa Wilman kautta. Jos etukäteen ilmoittaminen ei ole mahdollista, poissaolo selvitetään Wilman kautta takautuvasti. Tämä edellyttää, että opettaja on ennättänyt merkitä opiskelijalle yleisen poissaolomerkinnän Wilmaan.
Jos sairauspoissaolo on pitkä ja se tiedetään etukäteen (esim. leikkaus), koululle toimitetaan luotettava selvitys asiasta. Opinto-ohjaus merkitsee poissaolon Wilmaan.
Mikäli täysi-ikäisellä opiskelijalla on periodissa sairauspoissaoloja enemmän kuin kolme, edellytetään ylittävistä poissaoloista luotettava muu selvitys. Selvityksen voi tehdä isä/äiti, kouluterveydenhoitaja tai muu terveydenhoitoalan ammattilainen. Selvitys osoitetaan opettajille, joiden oppitunneilta opiskelija on ollut poissa. Kaikkien poissaolojen tulee olla selvitettyinä ennen päättöviikon alkua.
3) Opiskeluun liittyvät poissaolot
Opiskelijakunnan hallituksen kokouksiin, opintokäynteihin, koulun edustustehtäviin, koulun kansainvälisiin vierailuihin, juhlien harjoituksiin, koulutusalaesittelyihin ja ohjauskeskusteluihin liittyvät poissaolot ovat ns. hyväksyttyjä poissaoloja. Tapahtumasta vastaava opettaja merkitsee poissaolon Wilmaan.
4) Ei-hyväksyttävät poissaolot
Muut kuin edellä mainitut poissaolot ovat ei-hyväksyttyjä poissaoloja. Nämä voivat vaikuttaa arvosanaan alentavasti ja voivat johtaa opintojakson keskeytymiseen. Keskeyttämisestä päättää opettaja kuultuaan asiassa ensin opiskelijaa.
Seuraa poissaoloja ja niiden kertymistä Wilman kautta.
Selvitä kaikki (myös ro-tuokioiden) poissaolot heti poissaolon jälkeen. Sinulla ei ole oikeutta osallistua sen opintojakson kokeeseen, jonka poissaoloja on selvittämättä.
Opiskele poissaolon aikana oppitunneilla käydyt asiat. Tarvittaessa pyydä tukiopetusta.
Poissaolorajat opintojaksolla
3 poissaoloa → Opettaja keskustelee opiskelijan kanssa. Arvioidaan yhdessä, onko opintojakson jatkaminen mahdollista. Jos poissaoloihin on hyväksyttävä syy, opiskelija on opiskellut tunneilla käsitellyt asiat ja tehnyt annetut tehtävät, hänen opiskelunsa jatkuu normaalisti. Jos poissaoloihin ei ole hyväksyttävää syytä ja opiskelija on laiminlyönyt muutenkin opiskelunsa, opintojakso keskeytyy.
6 poissaoloa → Opettaja keskustelee opiskelijan kanssa. Jos poissaoloihin on hyväksyttävä syy, opiskelija on opiskellut tunneilla käsitellyt asiat ja tehnyt annetut tehtävät, hänen opiskelunsa jatkuu normaalisti. Jos poissaoloihin ei ole hyväksyttävää syytä, opintojakso keskeytyy. Opintojakso voi keskeytyä, vaikka poissaolojen syy on hyväksyttävä, jos opintojaksoa ei voida arvioida puuttuvien suoritusten vuoksi. Tämä voi olla tilanne esim. taito- ja taideaineissa, joissa arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön.
Jos opintojakso keskeytyy poissaolojen vuoksi, opiskelija voi suorittaa opintojakson myöhemmin tai anoa sen itsenäistä suorittamista.
Poissaolorajat lukuvuodessa
30 poissaoloa → Ryhmänohjaaja ottaa yhteyttä opiskelijaan ja alaikäisen opiskelijan huoltajaan.
60 poissaoloa → Opinto-ohjaaja ottaa yhteyttä opiskelijaan ja alaikäisen opiskelijan huoltajaan. Monialaisen opiskelijahuoltoryhmän palaveri kutsutaan koolle.
100 poissaoloa → Rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen. Opiskelija voidaan erottaa määräajaksi, syynä opintojen laiminlyönti (huoltajan kuuleminen, ilmoitus etsivään nuorisotyöhön).
Em. menettely realisoituu vain, jos poissaoloihin ei ole perustelua hyvää syytä. Sairauspoissaoloihin suhtaudutaan koulussamme aina ymmärryksellä ja opiskelijaa tukien.
Myöhästyminen oppitunnilta
Kolme myöhästymiskertaa saman opintojakson oppitunneilta tuottaa yhden poissaolomerkinnän. Näihin ei lueta opiskelijasta riippumattomasta syystä tapahtuneita myöhästymisiä.
Opinnoista vapaa periodi
Lukio-opinnot voi erityisin perustein keskeyttää yhden tai useamman periodin ajaksi tai lukuvuodeksi lukiopaikkaa menettämättä. Erityinen peruste on esimerkiksi vaihto-opiskelu ulkomailla tai terveydelliset syyt. Työssäkäynti ei riitä perusteeksi vapaan periodin pitämiseksi. Opintojen keskeyttämiseen tulee olla rehtorin lupa. Jos opiskelija on alle 18-vuotias, opintojen keskeyttämistä hakee huoltaja.
Eronneeksi katsominen
Jos opiskelija keskeyttää opintonsa ilman hyväksyttyä syytä eikä hän vastaa koulun yhteydenottoihin, hänelle laitetaan varoituskirje (alaikäisen osalta huoltajalle). Säilyttääkseen opinto-oikeutensa opiskelijan tulee jatkaa opintoja määräajassa tai esittää hyväksyttävä selvitys poissaoloista. Opintojen jatkaminen edellyttää opintosuunnitelman tarkistamista sekä sitoutumista siinä sovittuihin asioihin. Jos opiskelija ei toimi koulun esittämällä tavalla, hänet katsotaan eronneeksi koulusta.
Opinto-opas2024-202527.5.2024