Ryhmänohjaajan rooli on monipuolinen. Hän vastaa oman ryhmänsä ohjaamisesta, tukemisesta ja hyvinvoinnin edistämisestä. Lisäksi hän toimii yhteyshenkilönä opiskelijan, koulun henkilökunnan ja kotien välillä.
-
Opiskelijoiden tukeminen ja ohjaaminen
Ryhmänohjaajan tehtävä on tukea opiskelijoita niin akateemisissa kuin henkilökohtaisissa asioissa. Hän seuraa opiskelijoiden koulumenestystä, poissaoloja ja hyvinvointia, sekä tarjoaa apua esimerkiksi opiskelumotivaation, ajanhallinnan tai oppimisen haasteisiin liittyen.
-
Viestintä ja tiedottaminen
Ryhmänohjaaja toimii tiedonvälittäjänä sekä opiskelijoille että heidän huoltajilleen. Hän tiedottaa ajankohtaisista asioista, kuten koulun tapahtumista, kurssivalinnoista ja ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta.
-
Yhteyshenkilö ja yhteistyön koordinoija
Ryhmänohjaaja toimii linkkinä opiskelijan ja koulun muiden toimijoiden, kuten opinto-ohjaajan, rehtorin, kuraattorin ja terveydenhoitajan, välillä. Hänen tehtävänsä on huomata, milloin opiskelija tarvitsee erityistä tukea, ja ohjata opiskelija oikeiden palveluiden piiriin. Tarvittaessa ryhmänohjaaja voi olla myös yhteydessä opiskelijan huoltajiin.
-
Opintojen seuranta ja suunnittelu
Ryhmänohjaaja seuraa ryhmänsä opiskelijoiden opintojen etenemistä. Hän auttaa opiskelijoita suunnittelemaan opintojaan, esimerkiksi valitsemaan sopivia opintoja tai ylioppilaskirjoitusten ainevalintoja. Ryhmänohjaaja tukee opiskelijoita tekemään päätöksiä, jotka edistävät heidän tulevia opintojaan tai uravalintojaan.
-
Ryhmädynamiikan ja yhteishengen tukeminen
Ryhmänohjaaja pyrkii luomaan positiivista ryhmähenkeä ja turvallista ilmapiiriä opiskelijaryhmässään. Yhteishengen tukeminen edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja parantaa oppimista. Ryhmänohjaaja saattaa myös organisoida yhteisiä aktiviteetteja tai keskusteluhetkiä, joiden avulla ryhmän jäsenet tutustuvat toisiinsa paremmin ja tuntevat kuuluvansa kouluyhteisöön.
-
Säännölliset ryhmänohjaustuokiot
Ryhmänohjaaja pitää säännöllisesti ryhmänohjaustuokioita, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita, kuten koulutyöhön, hyvinvointiin tai koulun tapahtumiin liittyviä aiheita.
-
Poissaolojen seuranta ja siihen puuttuminen
Ryhmänohjaaja vastaa oman ryhmänsä opiskelijoiden poissaolojen seurannasta. Jos opiskelijan poissaolot alkavat kasvaa tai näyttää siltä, että poissaoloista on tulossa ongelma, ryhmänohjaaja on velvollinen puuttumaan tilanteeseen ja selvittämään poissaolojen syyt. Tarvittaessa hän voi olla yhteydessä huoltajiin tai muihin koulun tukipalveluihin.
-
Opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen
Ryhmänohjaaja kantaa vastuuta opiskelijoiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Hän toimii tukihenkilönä erilaisissa hyvinvointiin liittyvissä asioissa ja ohjaa opiskelijoita tarvittaessa koulun terveydenhuoltopalveluihin, kuraattorille tai psykologille. Hän myös seuraa opiskelijoiden jaksamista ja keskustelee heidän kanssaan, jos huolta ilmenee.
-
Yhteydenpito huoltajiin
Ryhmänohjaaja on tärkeä yhteyshenkilö opiskelijoiden huoltajille. Hän pitää yhteyttä esimerkiksi poissaoloihin, opintojen etenemiseen tai hyvinvointiin liittyvissä asioissa ja tiedottaa tarvittaessa huoltajille keskeisistä koulun asioista.
-
Opiskelijoiden kasvattaminen vastuullisuuteen
Lukiossa korostetaan opiskelijoiden itsenäisyyttä ja vastuullisuutta. Ryhmänohjaaja toimii tukihenkilönä, joka auttaa opiskelijoita kehittymään näissä taidoissa. Hän rohkaisee opiskelijoita ottamaan vastuuta opinnoistaan ja elämänvalinnoistaan, mikä on tärkeä osa lukio-opiskelua ja valmistautumista jatko-opintoihin tai työelämään.