Järjestyssäännöillä edistetään sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Ne ovat voimassa työsuunnitelman mukaisessa toiminnassa koulupäivän aikana koulualueella, siirryttäessä oppitunnilta toiselle sekä kaikissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa.
1. Käyttäydyn hyvien tapojen mukaisesti ja otan toiset huomioon
- Iisalmen lyseossa käyttäydytään yleisten hyvien tapojen mukaisesti. Lukiossa otetaan toiset huomioon, edistetään työ- ja opiskelurauhaa ja noudatetaan ohjeita.
- Ketään ei kiusata. Väkivaltaa ja häirintää ei hyväksytä ja niihin puututaan välittömästi. Kiusaamisesta, väkivallasta ja häirinnästä on ilmoitettava heti opettajalle tai rehtorille.
- Lyseossa pukeudutaan asiallisesti. Pukeutumisella ei tahallaan loukata toisia, eikä pukeutuminen saa olla hyvien tapojen vastaista.
- Oppitunneilla ja ruokailussa ei käytetä päähineitä eikä ulkovaatteita. Poikkeuksena sallitaan uskonnon vaatimat päähineet. Vaatetus ei saa estää opiskelijan tunnistamista.
- Ruoat ja juomat nautitaan väli- ja ruokatunneilla, mikäli opettajan kanssa ei ole toisin sovittu.
- Opetusta ja oppimista häiritsevä kuvaaminen oppitunneilla on kielletty. Toisten kuvaaminen ilman lupaa ei kuulu hyviin tapoihin. Koulun juhlissa ja tilaisuuksissa erillistä lupaa ei tarvita.
- Internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa ei julkaista toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ilman tämän lupaa.
2. Olen tunnollinen ja täsmällinen
- Oppitunneille saavutaan ajoissa. Myöhästymisistä on tehtävä selvitys opettajalle heti, kun siihen on mahdollisuus.
- Oppitunneilla pidetään mukana tarvittavat opiskeluvälineet.
- Tehtävät tehdään tunnollisesti ja ajoissa.
3. Selvitän poissaoloni nopeasti
- Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen ja koulun järjestämiin tapahtumiin, ellei hänen poissaoloonsa ole perusteltua syytä.
- Poissaolot selvitetään mahdollisimman nopeasti. Myös ryhmänohjaustuokioiden poissaolot on selvitettävä. Ryhmänohjaustuokiot ovat pakollisia kaikille opiskelijoille.
- Hyväksyttävistä syistä myönnettävät poissaololuvat on anottava etukäteen. Luvan yhden oppitunnin poissaoloon myöntää opettaja, 1–5 päivän poissaoloon ryhmänohjaaja ja muihin rehtori.
- Sairauspoissaolosta tulee tehdä ilmoitus koululle etukäteen koulupäivän aamuna tai mikäli se ei ole mahdollista, mahdollisimman pian.
- Jos täysi-ikäisellä opiskelijalla on jaksossa sairauspoissaoloja enemmän kuin kolme, edellytetään ylittävistä poissaoloista kirjallinen selvitys varmentajan allekirjoituksella. Varmentajana voi toimia isä, äiti, kouluterveydenhoitaja, kuraattori, lääkäri tai muu terveydenhoitoalan ammattilainen.
- Kaikkien poissaolojen tulee olla selvitettynä ennen päättöviikon alkua.
4. Olen rehellinen enkä syyllisty vilppiin
- Koulutyön yhteydessä ei hyväksytä vilppiä eikä vilpin yritystä.
- Vilppiä on esimerkiksi sääntöjen vastainen yhteistyö, kuten itsenäisen työn tai kokeen tekeminen yhdessä toisen kanssa tai tekoälyn tuottamana, toisen tekemän työn esittäminen omana työnä, tehtävän tekeminen toisen puolesta, plagiointi ja lunttaaminen kokeessa.
- Kaikkiin töihin merkitään selvästi, mistä lähteestä tekstit, kuvat tai videot ovat peräisin.
5. Kunnioitan omaa, toisten ja koulun omaisuutta
- Lyseossa käsitellään huolellisesti koulun oppimateriaaleja, opiskeluvälineitä ja muuta koulun omaisuutta sekä palautetaan ne määräaikaan mennessä.
- Toisten opiskelijoiden, henkilökunnan ja koulun omaisuutta ei vahingoiteta eikä käytetä ilman lupaa.
- Aiheutetusta vahingosta on ilmoitettava välittömästi rehtorille, opettajalle tai koulusihteerille. Opiskelija voidaan velvoittaa korvaamaan aiheuttamansa vahinko.
- Ilmoituksia saa kiinnittää vain ilmoitustauluille. Opiskelijoiden ilmoituksille tarkoitetut ilmoitustaulut sijaitsevat opiskelijakunnan tilassa. Ilmoitusten tulee olla hyvien tapojen mukaisia.
6. Käytän tietokonetta, matkapuhelinta ja muita mobiililaitteita annettujen ohjeiden mukaisesti
- Matkapuhelimet ja muut opetusta häiritsevät elektroniset laitteet pidetään äänettöminä laukussa, ellei opettaja toisin ohjeista.
- Tietokoneita, matkapuhelimia ja muita mobiililaitteita käytetään oppitunneilla ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa opettajan ohjeiden mukaisesti.
- Koetilanteessa opiskelijalla ei saa olla matkapuhelinta, rannekelloa, älylaitteita tai muita opettajan kieltämiä laitteita tai tavaroita.
7. Oleskelen ja liikun koulurakennuksissa asianmukaisesti
- Koulurakennuksissa liikutaan meluamatta.
- Jokainen huolehtii omalta osaltaan koulun ja sen ympäristön siisteydestä.
- Luokka 25 ja päärakennuksen pohjakerroksen aulatila on tarkoitettu hiljaista työskentelyä varten. Luma-keskuksen ruokasalissa on mahdollista työskennellä ruoka-aikojen ulkopuolella.
- Lyseon ja Luma-keskuksen hissit on tarkoitettu opiskelijoiden käyttöön vain poikkeustapauksissa, kuten liikuntarajoitteiden vuoksi.
8. Otan huomioon turvallisuuden
- Polkupyörät ja moottoriajoneuvot pysäköidään niille osoitetuille paikoille.
- Rahan ja arvoesineiden tuominen kouluun on opiskelijan omalla vastuulla. Lyseo ei vastaa kadonneesta omaisuudesta.
- Lailla kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden tuominen ja käyttäminen koulussa on kielletty.
- Opiskelijalla on velvollisuus ilmoittaa turvallisuuteen liittyvästä viasta tai puutteesta koulun henkilökuntaan kuuluvalle.
- Tapaturman tai sairauskohtauksen sattuessa jokaisen on velvollisuus ryhtyä tarvittaviin toimiin, ja asiasta on viipymättä ilmoitettava henkilökunnalle.
- Opiskelijan on noudatettava hätä- ja onnettomuustilanteissa lukion henkilökunnan ja muiden viranomaisten antamia ohjeita.
- Lyseossa ja Luma-keskuksessa on tallentava kameravalvonta
9. En tuo kiellettyjä tai vaarallisia esineitä tai aineita kouluun tai koulualueelle
- Kouluun ei saa tuoda eikä koulupäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta tai joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä.
- Tällaisia kiellettyjä tai vaarallisia esineitä tai aineita ovat esimerkiksi veitset, aseet ja päihteet.
- Päihteillä tarkoitetaan alkoholia ja huumeita sekä päihtymistarkoituksessa käytettyjä lääkkeitä ja muita aineita. Päihteiden käyttö on kielletty koulussa, koulualueella ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa.
- Tupakointi sekä sähkötupakan ja nuuskan käyttö on kielletty koulussa ja koulualueella. Kielto koskee myös koulun ulkopuolella järjestettäviä oppitunteja. Alle 18-vuotiaalla ei saa olla hallussaan tupakkatuotteita.
- Opettajalla ja rehtorilla on koulupäivän aikana oikeus tarkastaa opiskelijan tavarat, jos on perusteltu epäilys, että opiskelijalla on hallussaan kiellettyjä tai vaarallisia esineitä tai aineita. Rehtori tai opettaja voi ottaa kielletyt tai vaaralliset esineet tai aineet tarvittaessa haltuunsa.
10. Ymmärrän, että järjestyssääntöjen noudattamatta jättämisestä on seurauksia
- Jos opiskelija syyllistyy kokeessa tai muussa suorituksessaan vilppiin tai vilpin yritykseen tai jättää opettajalle arvioitavaksi plagiaatin, opettaja voi
- hylätä vilpillisen kokeen tai työn ja edellyttää sen uusimista.
- antaa kokeesta tai työstä hylätyn arvosanan ja kieltää sen uusimisen. Tämä edellyttää, että kurssi on arvioitu hyväksytysti.
- Opiskelijalta, joka on itsenäisessä opiskelussa syyllistynyt vilppiin, voidaan evätä oikeus itsenäiseen opiskeluun ko. aineessa. Vilpillisesti tehty itsenäisen opiskelun työ hylätään eikä siitä anneta arvosanaa tai merkintää. Muista seurauksista päättää rehtori.
- Ensimmäisellä kerralla opiskelijalle annetaan suullinen huomautus.
- Vilpin toistuessa rehtori antaa opiskelijalle kirjallisen varoituksen.
- Varoituksesta huolimatta toistuvissa vilppitapauksissa opiskelija voidaan erottaa määräajaksi, enintään vuodeksi.